« Vorige

Type de titel hier

Een soldaat doet wat er gezegd wordt. Die heuvel op? Hup gaan. Daar in de sloot liggen? Plat op de buik. Blik onduidelijk voedsel? Maak het soldaat. Niet nadenken, gewoon doen.  Het is zelfs de bedoeling om nietna te denken. Kijk ik, en vooral luister ik, als ik door de supermarkt loop, dan komen vergelijkbare boodschappen me ter ore: ‘Niet aankomen!’ ‘Doorlopen!’ ‘Handjes op de rug!’. En intussen gooit moeder hamlappen, chips, cola en witte broodjes in het winkelwagentje. Dat moet allemaal ‘soldaat gemaakt’ worden. Dat wat er doorgaans in de kar terecht komt is slechts voor ongeveer 10% van de mensen het gevolg van een bewuste keuze. Zoals het bij moeder thuis was, zo doen wij het ook. Gewoontes die het bewustzijn verdoven. Verdoving die optreedt in de winkel als daar ongezond lekkers voor het grijpen ligt. Dan zijn weight watchers of de gedachte aan varkens die liggen te zieltogen in hun hokken naar een ander gedeelte van de hersenpan verhuisd. Dergelijke onwelgevallige gedachten moeten niet op het netvlies schuiven want die verstoren het moment van hemelse herkenning.

 

Eetpatronen zijn lastig te doorbreken. Ook andere, niet dienende maar o zo hardnekkige patronen als boos worden, als je je zin niet krijgt of klagen als je denkt dat je te kort komt, zijn soldaat-makende elementen. We laten ze ongefilterd binnenkomen. Vraag je aan een vriend die met een bedrukt gezicht bij je aan de keukentafel komt zitten wat hij graag wil in zijn leven dan komt er steevast een variatie op het thema ‘geluk’. Hij begint, als jullie in gesprek zijn, vast al ras te beseffen dat hij zelf aan de bak moet. Hij weet dat een nieuwe auto, een nieuwe baan of een nieuwe vrouw het verschil niet gaat maken. En dan volgt de onvermijdelijke volgende, universele stap: hoe doorbreek je die ontelbare lastige en onaangename gevoelens? Hoe kom je in de gezagvoerderspositie over je leven en hoe ga je bewuste keuzes maken op grond van wat je echtbelangrijk vindt?

 

Jij weet vast wel dat gedragsverandering van binnenuit komt. Braaf luisteren naar wat de juffrouw zegt werkt niet. Cora die in de supermarkt vegetarische balletjes aanprijst bij de vleesafdeling wordt wel vriendelijk toegeknikt, maar toch gaan vervolgens de karbonaadjes weer in de kar.

 

Echte voeding begint met besluiten dat je afscheid van het soldatenleven wilt nemen. Je kunt op een dag eens hele andere heerlijkheden uit dezelfde winkel kiezen. En je kunt op dezelfde manier besluiten om te stoppen met het herhalen van onzinnige overtuigingen die je over jezelf gecreëerd hebt. Geluk is dichterbij dan je denkt. Je bent al helemaal ok, alleen je soldaten-ego houdt je gevangen in een oud uniform. Je kunt kiezen om het uit te trekken. Of je nu voeding zoekt voor je lichaam, je geest of je ziel, je hebt altijd een keuze. Kies opnieuw, iedere dag weer, voor ware vrijheid en geluk. Dan kies je voor einde dienstplicht.

 

Saskia Teppema

 

Er zijn nog geen berichten geschreven, doe dat hieronder
Geschreven op: 02-12-2021